
چرا دیوان بینالمللی دادگستری صدور حکم درباره نسلکشی در غزه را به تاخیر انداخت؟
دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) با پذیرش درخواست رژیم اسرائیل برای مهلت ۶ ماهه برای تکمیل پروندهاش، روند صدور حکم درباره اتهام نسلکشی در غزه را به تعویق انداخته است؛ اقدامی که با انتقاد کارشناسان حقوقی و فعالان حقوق بشر در بحبوحه اوضاع انسانی فاجعهبار در غزه روبهرو شده است.
به گزارش ایرنا، در حالیکه فلسطینیها از قحطی و گرسنگی شدید رنج میبرند، ممکن است حکم دیوان بینالمللی دادگستری تا سال ۲۰۲۷ یا حتی دیرتر صادر نشود.
روزنامه «گاردین» امروز (یکشنبه) با بیان این مقدمه نوشت: در حالیکه تعداد فلسطینیها در غزه که روزانه بر اثر گرسنگی جان خود را از دست میدهند، افزایش مییابد و شمار فزایندهای از حقوقدانان، مقامات سازمانهای امدادرسان و سیاستمداران، اقدامات اسرائیل را «نسلکشی» توصیف میکنند، صدور حکم قطعی درباره این موضوع از سوی عالیترین نهاد قضایی جهان، زمانبر خواهد بود.
کارشناسان دیوان بینالمللی دادگستری میگویند که بعید است حکم دادگاه درباره نسلکشی در غزه توسط رژیم اسرائیل، تا پایان سال ۲۰۲۷ صادر شود؛ این در حالی است که هشدارهایی داده شده مبنی بر اینکه جامعه جهانی نباید روند بسیار کُند و طولانی این دیوان را بهانهای برای به تعویق انداختن اقدامات لازم جهت توقف کشتار در این منطقه قرار دهد.
بر اساس این گزارش، رژیم صهیونیستی در اصل قرار بود روز دوشنبه پاسخ خود را به اتهام نسلکشی مطرحشده از سوی آفریقای جنوبی ارائه کند، اما دیوان به وکلای آن ۶ ماه مهلت اضافی داده است.
هیات ۱۷ نفره قضات، استدلال رژیم اسرائیل را پذیرفتند مبنی بر اینکه برای آمادهسازی پروندهاش به زمانی بیش از مهلت ۹ ماهه نیاز دارد، چراکه آنها مدعی شدند «مشکلات مربوط به ادله و مدارک» در شکایت آفریقای جنوبی باعث شده «دامنه پرونده همچنان نامشخص باقی بماند.»
تیم حقوقی آفریقای جنوبی در پاسخ اعلام کرد که هیچیک از استدلالهای ارائهشده از سوی وکلای رژیم اسرائیل، دلیل موجهی برای تاخیر نیست و طولانی کردن روند رسیدگی، با توجه به وضعیت اضطراری انسانی در غزه، توجیهناپذیر است.
با این حال، دیوان بینالمللی دادگستری جانب اسرائیل را گرفت و این رژیم اکنون تا ژانویه آینده (دی/بهمن) برای ارائه دفاعیاتش فرصت دارد.
در همین حال، ژولیت مکاینتایر، استاد ارشد حقوق در دانشگاه استرالیای جنوبی، گفت که «فکر میکنم [دیوان بینالمللی دادگستری] بهدلیل فضای سیاسی حاکم، بسیار محتاطانه عمل میکند.»
وی افزود: آنها نمیخواهند متهم شوند به اینکه بدون توجه به حقوق دادرسی اسرائیل، چنین حکمی دادهاند که [این رژیم] مرتکب نسلکشی شده، بدون آنکه فرصت کافی برای پاسخگویی داده باشند.
طبق این گزارش، دیوان بینالمللی دادگستری از زمان تاسیس خود در سال ۱۹۴۵، در جایگاه داور نهایی میان کشورها همواره احتیاط و دقت را بر سرعت ترجیح داده است.
ایوا ووکوشیچ، استادیار تاریخ بینالملل در دانشگاه «اوترخت» گفت: دیوان بینالمللی دادگستری به بررسیهای کُند شهرت دارد. این دادگاه ۸۰ ساله میخواهد به شیوه خاص خود کار کند.
به گزارش ایرنا، شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به دیوان بینالمللی دادگستری به اتهام نسلکشی، موجی از اقدامهای حقوقی و قضایی را علیه این رژیم در سطح جهان به دنبال داشت و مقامهای صهیونیست را با چالشهای جدی مواجه کرد.
آفریقای جنوبی در دسامبر ۲۰۲۳ (آذر ۱۴۰۲) شکایتی را علیه رژیم صهیونیستی به دیوان بینالمللی دادگستری ارائه کرده و در آن این رژیم را به نسلکشی علیه فلسطینیها در غزه متهم کرد. دیوان بینالمللی دادگستری نیز در چهارم خرداد با بررسی شکایت آفریقای جنوبی، حکم توقف عملیات نظامی رژیم اسرائیل در رفح در جنوب نوار غزه را صادر کرده بود اما رژیم صهیونیستی بدون توجه به رای این نهاد وابسته به سازمان ملل همچنان به حملات خود ادامه می دهد.
دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) که با نام دیوان لاهه نیز شناخته میشود، عالیترین نهاد قضایی سازمان ملل است که پس از جنگ جهانی دوم برای حلوفصل اختلافهای میان دولتها تاسیس شد.
شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به دیوان لاهه بر این استدلال استوار است که این رژیم کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸ را که بر تلاش برای تکرار نشدن چنین جنایتهایی تاکید دارد، نقض کرده است. کنوانسیون نسلکشی جنایت یادشده را اینگونه تعریف میکند: اعمالی که به قصد نابودی کلی یا جزئی یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی انجام میشود.
برچسب ها : رژیم اسرائیل روزنامه گاردین آفریقای جنوبی غزه رژیم صهیونیستی
- راوی گفت: نان بی کیفیت در خوزستان به دلیل انتقال گندم مرغوب ما به استانهای دیگر است/تامین روشنایی چندزمین فوتبال، کاری بهتر از هیچ!
- راوی گفت: وزارت نیرو بجای تعهداتش به صنایع، برق ماینرهای <مجاز> را تامین می کند
- راوی گفت: اگر مقام قضایی می تواند هرزمان که اراده کند کالاهای انباری را تعیین تکلیف کند، چرا می گذارید فاسد شوند؟
- راوی گفت: مسائل خوزستان با نامه نگاری حل نمی شود
- مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان مطرح کرد: هفت شهر و ۵۵۰ روستای خوزستان با کمآبی مواجهاند/ آبادان و خرمشهر در صدر قرار دارند
- هشدار «قرمز» استقرار توده هوای گرم روی خوزستان
- اشیاء گمشده زائران با کمک پست خوزستان به صاحبانشان بازمیگردد
- اجرای ۱۳ طرح مقابله با تنش آبی در اهواز؛ بهبود آبرسانی به مناطق بحرانی
- راوی گفت: نان بی کیفیت در خوزستان به دلیل انتقال گندم مرغوب ما به استانهای دیگر است/تامین روشنایی چندزمین فوتبال، کاری بهتر از هیچ!
- راوی گفت: وزارت نیرو بجای تعهداتش به صنایع، برق ماینرهای <مجاز> را تامین می کند
- راوی گفت: اگر مقام قضایی می تواند هرزمان که اراده کند کالاهای انباری را تعیین تکلیف کند، چرا می گذارید فاسد شوند؟
- راوی گفت: مسائل خوزستان با نامه نگاری حل نمی شود